Hielspoor of peesplaatontsteking?

Één van de meest voorkomende voetklachten bij hardlopers en wandelaars is peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). In de volksmond ook vaak hielspoor genoemd.

Aan de onderkant van de voet loopt een peesplaat (fascia plantaris), deze loopt van de voorzijde van het hielbeen tot aan de bal van de voet. De peesplaat zorgt voor stabiliteit bij het staan en in de afzetfase.

Tijdens het wandelen of hardlopen wordt de peesplaat langdurig op dezelfde manier belast en ontstaan er kleine haarscheurtjes in de peesplaat. In rust herstelt de peesplaat dan weer. Bij overmatig langdurig belasten herstelt de peesplaat niet voldoende en kan dit pijnklachten geven zoals startklachten bij het opstaan uit bed of aan het begin van de wandeling. Uiteindelijk kan elke stap pijnlijk zijn en wandelen of hardlopen gaat dan ook helemaal niet meer. Ook personen met een hol- of  platvoet kunnen eerder last krijgen van deze klachten. Verkeerd schoeisel kan ook mede een oorzaak zijn van de klachten.

Deze klachten zijn op een aantal manieren te verminderen waaronder het verminderen van de belasting. Uw podoloog kan na onderzoek een paar zolen aanmeten welke de voetstand verbeteren en de pijn kunnen verminderen. Ook kunt u bij ons terecht voor het juiste schoenadvies voor zowel hardloop- als wandelschoenen.

Plantar fasciitis inflammation and ruptures strain. Bones ot Foot pain realistic illustration. Medial view. Anatomy of joints, human leg black and yellow transparente skeleton. For medical orthopedic advertising. Vector illustration stock vector.